Beste reistijd voor Australië Klimaat, weer, waar te gaan
Wanneer is de beste reistijd om naar Australië te gaan?
Er is eigenlijk geen beste tijd om naar Australië te gaan, aangezien dit uitgestrekte land het hele jaar door kan worden bezocht omdat het altijd ergens mooi weer is! Het is echter belangrijk om het juiste moment te kiezen om naar de juiste regio te gaan, aangezien het klimaat heel verschillend is tussen het centrum, het noorden en het zuiden. Merk op dat Australië zich onder de evenaar bevindt, waardoor de seizoenen daar omgekeerd zijn aan die in Europa.
- De zomer, van december tot maart, is de perfecte tijd om de zuidelijkste regio's en Tasmanië te bezoeken. De temperaturen zijn dan zeer aangenaam, zelfs warm, en je kunt genieten van de stranden. Het is echter beter om het Red Center (rond Alice Springs) te vermijden, omdat het daar verzengend heet is. In het noorden is het regenseizoen: het klimaat is vochtig en neerslag is bijna dagelijks. Desalniettemin is de vegetatie weelderig en is het warm. Als je de drukke toeristische hoogseizoen wilt vermijden tijdens deze periode, geef dan de voorkeur aan de maanden februari en maart, die minder druk zijn.
- In de herfst, van maart tot mei, is het laagseizoen, als je een beperkt budget hebt, kun je dan interessante tarieven vinden. De temperaturen zijn redelijk over het hele grondgebied en de bossen in het zuiden tonen sprookjesachtige kleuren. Dit is het juiste moment om de Outback in het centrum, West-Australië en ook het noorden te verkennen, waar de regen veel minder vaak voorkomt.
- De winter, van juni tot augustus, is de juiste periode om het noorden en het centrum van het land te verkennen zonder last te hebben van de hitte. Het is warm en droog, ideaal om te genieten van de stranden en nationale parken. Voor liefhebbers van duiken en snorkelen is dit het seizoen waarin het Great Barrier Reef het meest spectaculair is. Toch is dit niet de beste tijd om Zuid-Australië te bezoeken: het weer is regenachtig en de temperaturen vrij koel, zelfs in Sydney. Tenzij je zin hebt om te skiën in de Australische Alpen, of om het zuidelijkste puntje van Tasmanië te bezoeken!
- De lente, tussen september en november, is het ideale moment als je een lange reis door verschillende regio's van Australië wilt maken. Het weer is overal aangenaam! Keerzijde van de medaille: dit komt overeen met het hoogseizoen, de prijzen schieten omhoog voor activiteiten ter plaatse en de meest populaire plekken worden overspoeld.
Kortom, wanneer naar Australië gaan? Zoals je hebt begrepen, hangt dit af van verschillende factoren: ten eerste je wensen, want een reis naar de tropische zones in het noorden zal heel anders zijn dan een trip naar de droge vlaktes van de Rode Woestijn of naar de stranden van de Gold Coast. Vervolgens je budget: Australië is het hele jaar door een dure bestemming, maar sommige periodes zijn bijzonder duur, zoals juli en augustus waar de vliegticketprijzen de pan uit rijzen. Tenslotte de beschikbare tijd ter plaatse: het land is zo enorm dat veel reizigers meerdere weken weggaan. Het is dan verstandig om goed naar de specifieke weersomstandigheden van elke regio te kijken om je reisroute op te bouwen.
Waar en wanneer naartoe op basis van het weer?
Nieuw-Zuid-Wales
Sydney, Canberra, Port Macquarie...
Northern Territory
Darwin, Alice Springs, Uluru (Ayers Rock)...
Queensland
Brisbane (Queensland), Cairns, Mackay...
Tasmanië
Hobart, Devonport, Coles Bay...
Victoria
Melbourne, Mildura, Warrnambool...
West-Australië
Perth, Esperance, Port Hedland...
Zuid-Australië
Adelaide, Kangaroo Island, Streaky Bay...
Om alle informatie te krijgen over het klimaat en weer in Australië voor een specifieke maand, klik op de onderstaande link:
Australië in januari Australië in februari Australië in maart Australië in april Australië in mei Australië in juni Australië in juli Australië in augustus Australië in september Australië in oktober Australië in november Australië in december
Beste reistijd naar Australië per stad gaan
Bekijk de volledige lijst met stedenKlimaat en weer in Australië
Door de omvang van het land, het reliëf en de geografische ligging kent het klimaat van Australië vele variaties. Gelegen in het hart van de Indische Oceaan, niet ver van Nieuw-Zeeland, en doorkruist door de Kreeftskeerkring, kent Australië inderdaad zeer grote verschillen tussen de regio's. Hier zijn de belangrijkste klimaattypes:
- Een gematigd zeeklimaat met zachte zomers dat men vindt rond Melbourne, langs een groot deel van de zuidelijke kust en in Tasmanië.
- Een vochtig subtropisch klimaat zonder droog seizoen en met hete zomers komt voor in New South Wales (Sydney en Canberra), maar ook in het zuiden van Queensland, rond Brisbane.
- Een mediterraan gematigd klimaat in de regio van Adelaide, langs de kust van Zuid-Australië en tot aan Perth.
- Een warm en droog woestijnklimaat heerst voornamelijk in het binnenland: in de Rode Centrum, maar ook over een groot deel van West-Australië.
- In het uiterste noorden vindt men verschillende tropische klimaten, meer of minder vochtig afhankelijk van de locatie: savanneklimaat met droge winter rond het Groot Barrièrerif en Darwin, moessonklimaat in de regio van Cairns, of zelfs equatoriaal bij Innisfail.
Het weer in Australië wordt ook gekenmerkt door regelmatige natuurrampen, verergerd door klimaatverandering en de aantasting van de ozonlaag. Perioden van extreme droogte, overstromingen en bosbranden treffen vooral het zuiden, terwijl het noorden te maken kan krijgen met verwoestende cyclonen. Het land is helaas gewend aan deze gebeurtenissen en de autoriteiten zijn zeer effectief in het voorkomen en beschermen van de bevolking als een dergelijk fenomeen zich tijdens uw verblijf zou voordoen.
Klimaat in New South Wales
Deze Australische staat in het zuidoosten kent verschillende klimaattypes: aan de kust, rond Sydney en verder naar het noorden, is het klimaat vochtig subtropisch zonder droog seizoen en warm, wat betekent dat het het hele jaar door kan regenen, maar dat de temperaturen aangenaam blijven. In de winter, van juni tot eind augustus, liggen de minimumtemperaturen rond de 10°C (50°F) , maar stijgen ze tot ongeveer 20°C (68°F) op het warmste moment van de dag. In de zomer, van december tot maart, is het niet ongewoon dat de thermometer boven de 35°C (95°F) uitkomt.
Verder naar het zuiden, richting Canberra, is het klimaat meer oceaanachtig en zijn de temperaturen minder extreem, vooral in de zomer. In het westen van New South Wales, richting het binnenland van het continent, is het klimaat droger en warmer. Het is dus heel goed mogelijk om dit deel van Australië in elk seizoen te bezoeken.
Klimaat in de staat Victoria en Tasmanië
Deze twee regio's, gelegen in het uiterste zuiden van Australië, zijn de vochtigste van het land. Met hun bergachtige reliëf worden ze gekenmerkt door zeer veranderlijk weer: het kan stralend zonnig zijn, waarna er plotseling een zware regenbui kan vallen. Het is dan ook niet voor niets dat Melbourne bekend staat als "de stad met vier seizoenen op één dag"! Dit deel van het land heeft een weer dat sterk lijkt op dat van Auckland in Nieuw-Zeeland, het buurland.
Over het algemeen biedt het oceaanklimaat aangenaam weer gedurende een groot deel van het jaar. In de zomer, van juni tot september, is de warmte niet intens omdat het gemiddeld 26°C (79°F) is op het vasteland en 20°C (68°F) in Tasmanië. Tussen begin mei en eind september is de sfeer koeler. De normale temperaturen liggen tussen de 12 en 16°C (61°F) , afhankelijk van de maand en de locatie.
Klimaat in Zuid-Australië
Gelegen ten noorden van de staat Victoria, heeft Zuid-Australië een warmer en vooral minder vochtig klimaat. Langs de kust, rond Adelaide, is het mediterraan tot gematigd warm. In de zomer, van december tot maart, variëren de temperaturen tussen 25 en 27°C (81°F) , terwijl ze in de winter, van juni tot september, zelden onder de 14°C (58°F) dalen, waarbij juli de koelste maand van het jaar is. Hoe verder men echter landinwaarts naar het noorden gaat, hoe meer het klimaat woestijnachtig wordt en de temperaturen extremer. Reken bijvoorbeeld op pieken van 38°C (101°F) in januari in de buurt van Oodnadatta of Coober Pedy.
Klimaat in Queensland
Queensland, bijgenaamd de "Sunshine State", heeft ongeveer 300 zonnige dagen per jaar, minder meteorologische variaties dan in het zuiden van het land en over het algemeen vrij hoge temperaturen gedurende het hele jaar. Terwijl in het zuiden van de staat, rond Brisbane, het klimaat gematigd is, wordt het naarmate men naar het noorden trekt, richting Top End, steeds meer tropisch en vochtig. In de outback, als men naar het centrum van het land gaat, is het klimaat veel warmer en droger.
Er zijn dus twee duidelijk verschillende seizoenen: een warm en vochtig zomerseizoen van november tot mei, en een mild en droog winterseizoen van juni tot oktober. Er valt aanzienlijke regen tussen december en februari, vooral in het uiterste noorden dat getroffen wordt door moessons. Het gemeenschappelijke kenmerk van deze twee seizoenen blijft echter de warmte. Behalve in juli en augustus, die iets koeler zijn, liggen de temperaturen tussen 25 en 30°C (86°F) gedurende de rest van de tijd.
Klimaat in West-Australië
Het westelijke deel van Australië kent het hele jaar door gunstig weer. Zoals elders zijn er talrijke regionale kenmerken, met klimaten die variëren van woestijnachtig tot mediterraan, via droge of zelfs tropische gebieden in het noorden.
Tijdens het zomerseizoen, van december tot maart, is het erg warm in het noorden, met temperaturen die rond de 40°C (104°F) liggen in het Karijini National Park of in Derby. In het zuiden van Perth zijn de maximumtemperaturen redelijker: ongeveer 25°C (77°F) . In de winter, van juni tot september, wordt het noorden gekenmerkt door een nog steeds warme sfeer, aangezien de thermometer stijgt tot ongeveer 30°C (86°F) , terwijl het in het zuiden veel koeler is met gemiddelden tussen 15 en 20°C (68°F) , afhankelijk van de regio.
Klimaat in het Northern Territory
Er zijn twee zeer verschillende klimaattypes in het Northern Territory:
- Tropisch aan de kust en rond Darwin: de temperaturen zijn het hele jaar door min of meer constant, rond de 30°C (86°F) , maar van december tot februari regent het veel, tot wel 20 dagen per maand.
- Heet en droog in de Rode Centrumwoestijn, in de buurt van Alice Springs: in de zomer, van december tot maart, kan het weer verzengend heet zijn, met gemiddelden rond de 40°C (104°F) . Als je erheen wilt, geef dan de voorkeur aan de periode tussen mei en oktober. De temperaturen zijn dan mild en de zon schijnt. 's Nachts kan het echter erg koud zijn.
Temperaturen en regenval in Australië
Op deze 3 grafieken presenteren we de temperatuurevolutie in Australië en maandelijkse regenval voor de steden van Sydney, Hobart, Adelaide, Alice Springs en Brisbane (Queensland), evenals de maand-per-maand zeetemperatuur voor kuststeden.
Drukte en het toerististenseizoen in Australië
Ontdek met onze gegevens en grafieken wanneer het hoogseizoen is voor toeristen in Australië (en dus de periode waarin de toeristendrukte het grootst is) en wanneer het laagseizoen is.
Toeristenseizoen in Australië
De maanden met weinig toeristendrukte zijn: Februari, Maart, Mei, Juni en November. Het aantal toeristen in Australië is hoog in: Januari, April, Juli, Augustus, September, Oktober en December.
- Zeer laagseizoen in Australië: Februari, Maart, Mei, Juni en November.
- Hoogseizoen in Australië: Januari, April en September.
- Zeer hoogseizoen in Australië: Juli, Augustus, Oktober en December.
Grafiek: aanwezigheidsindex van Australië van maand tot maand
Gemiddelde prijs van vluchten naar Australië
De prijs van een retourvlucht Amsterdam - Sydney is gemiddeld goedkoper bij een vertrek in mei (gemiddeld € 1069): dit is de beste periode voor reizigers met een beperkt budget. Daarentegen riskeert u bij een vertrek in juli, een duurder vliegticket van € 350 om naar Sydney te vliegen.
Vind een vlucht tegen de beste prijs Vliegprijzen naar Australië
Waar te gaan in Australië?
In deze tabel kunt u de maximumtemperatuur van elke stad en onze mening over het weer van maand tot maand bekijken (zie de legenda onder de tabel).
Cities | jan. | feb. | ma. | apr. | mei. | jun. | jul. | aug. | sep. | okt. | nov. | dec. |
Sydney | 81°F | 79°F | 77°F | 74°F | 70°F | 65°F | 65°F | 67°F | 70°F | 74°F | 76°F | 79°F |
Hobart | 70°F | 70°F | 67°F | 63°F | 58°F | 54°F | 54°F | 56°F | 58°F | 61°F | 65°F | 67°F |
Adelaide | 81°F | 79°F | 77°F | 72°F | 65°F | 59°F | 58°F | 59°F | 63°F | 68°F | 74°F | 77°F |
Alice Springs | 97°F | 95°F | 90°F | 83°F | 74°F | 67°F | 68°F | 74°F | 83°F | 88°F | 94°F | 95°F |
Brisbane (Queensland) | 85°F | 83°F | 81°F | 77°F | 74°F | 70°F | 68°F | 72°F | 76°F | 79°F | 81°F | 83°F |
Cairns | 86°F | 88°F | 86°F | 83°F | 79°F | 77°F | 77°F | 77°F | 81°F | 85°F | 86°F | 88°F |
Canberra | 85°F | 79°F | 76°F | 68°F | 59°F | 54°F | 52°F | 54°F | 61°F | 67°F | 74°F | 79°F |
Darwin | 90°F | 88°F | 90°F | 90°F | 88°F | 86°F | 86°F | 88°F | 92°F | 92°F | 94°F | 92°F |
Mackay | 85°F | 85°F | 83°F | 79°F | 76°F | 72°F | 72°F | 72°F | 76°F | 79°F | 83°F | 85°F |
Melbourne | 79°F | 79°F | 74°F | 68°F | 61°F | 58°F | 56°F | 58°F | 61°F | 67°F | 72°F | 76°F |
Perth | 90°F | 90°F | 86°F | 79°F | 72°F | 67°F | 65°F | 65°F | 68°F | 74°F | 81°F | 86°F |
Uluru (Ayers Rock) | 97°F | 95°F | 92°F | 83°F | 72°F | 65°F | 67°F | 72°F | 81°F | 88°F | 94°F | 95°F |
Esperance | 77°F | 77°F | 76°F | 72°F | 67°F | 63°F | 63°F | 63°F | 65°F | 68°F | 72°F | 74°F |
Fraser Eiland | 85°F | 85°F | 83°F | 79°F | 74°F | 70°F | 70°F | 72°F | 76°F | 77°F | 81°F | 83°F |
Gouden Kust | 81°F | 81°F | 79°F | 76°F | 72°F | 68°F | 68°F | 70°F | 72°F | 74°F | 77°F | 79°F |
Kangaroo Island | 74°F | 74°F | 72°F | 68°F | 65°F | 61°F | 59°F | 59°F | 61°F | 65°F | 68°F | 70°F |
Mildura | 95°F | 92°F | 85°F | 76°F | 68°F | 61°F | 61°F | 63°F | 70°F | 79°F | 85°F | 90°F |
Port Hedland | 97°F | 97°F | 97°F | 95°F | 88°F | 81°F | 81°F | 85°F | 90°F | 95°F | 95°F | 97°F |
Port Macquarie | 81°F | 79°F | 77°F | 74°F | 70°F | 65°F | 65°F | 67°F | 70°F | 74°F | 77°F | 79°F |
Streaky Bay | 81°F | 81°F | 77°F | 74°F | 68°F | 63°F | 63°F | 63°F | 67°F | 72°F | 76°F | 79°F |
Legende:
perfect weer
goed weer
aanvaardbaar weer
slecht weer
heel slecht weer
Ongeveer Australië
Wat kan ik doen in Australië?
Stranden / zwemmen
Natuur en platteland
Cultuur en erfgoed
Sport
Familie reizen
Handwerken / winkelen
Gastronomie
Nachtleven
Is deze weersinformatie voor Australië betrouwbaar?
Klimaatgegevens voor Australië zijn sinds januari 2009 elke dag verzameld. Met de analyse van deze meteorologische gegevens voor Australië kunnen we het gemiddelde van elke maand in Sydney, Hobart, Adelaide, Alice Springs, Brisbane (Queensland), Cairns, Canberra, Darwin, en 133 andere steden bepalen.
Dus ja: deze gegevens zijn betrouwbaar behalve in gevallen van tijdelijke klimaatverstoring in de regio.